Vorige week ontving ik 40 NVPA-leden in Nijkerk, zo’n beetje het middelpunt van Nederland. Allen professionals met zin in mijn bijscholing; van psychologen tot psychosociaal therapeuten en van trauma-, rouw- en relatieherapeuten tot geestelijk verzorgers.

Terugkijkend waren er voor iedereen ‘lessons learnt’ – ook voor mezelf. De legende die ik daar vertelde werkte nog dagen door en bracht me vandaag bij een besluit: ik ga beter luisteren naar de ‘Maimon’ in mezelf. Dat slaat terug op Maimonides; hij wilde dokter van de koning worden en motiveerde dit met de woorden “to help myself and help my people”. Ik vertaalde dat Maimonides ervan wilde leren en zijn omgeving ook. Een dichterlijke vrijheid die me wonderlijk genoeg bij mijn besluit van vandaag bracht.

En de deelnemers, wat hadden zij aan deze dag? Gelukkig noteerden ze onder ‘geoogst’ meer dan onder ‘gemist’. Maar het fijnst vind ik dat ze een vonkje van het Biografisch Werk mochten ervaren. En er wellicht wat mee gaan doen. Zodat hun cliënten ook teruggeleid gaan worden naar hún biografisch spoor.

Dit heet ook wel ‘positieve re-individualisering’; het vanuit eigenheid vormgeven van je levensloop. Zodat je, vanuit je zelf nieuwe antwoorden vindt op oude vragen als ‘Wie ben ik, wat wil ik, hoe kan ik bijdragen’?

Dank NVPA voor het organiseren van deze dag, het was een feest om met 40 professionals aan het werk te zijn!