Over ons

Ochtend, middag, avond — rood, geel, blauw — groeien, bloeien, verwelken — hoofd, hart, handen — kind, volwassene, oudere — verleden, heden, toekomst —

 

Alles wat in drieën komt…

brengt beweging. Omdat het midden de tegenstelling tussen de twee uitersten steeds op wil heffen. Het verbinden, bemiddelen of verzoenen vanuit zo’n middenpositie vindt Annette Filippo buitengewoon fascinerend. Als initiatiefnemer en oprichter van Sprekend Jij werkt ze graag alleen én met anderen. Behalve met haar linker- of rechterhand Franca Blomjous wisselt ze samenwerkingen af met andere vakgenoten; allen professionals om mee te sparren en te organiseren. Ook voor advies, intervisie en andere initiatieven waarbij 1+1 zomaar 3 kan worden.

portretfoto bijgesn.2

Over Annette:

Na een vervullende loopbaan rond klantencontact, communicatietrainingen en (Franse taal-) onderwijs zei ik het werknemerschap definitief vaarwel. Ik was halverwege de 40 en moest iets met mijn onbedaarlijke nieuwsgierigheid naar De Mens. Op onderzoek uit, antwoorden vinden op mijn oneindige vragen, weer studeren. Ik volgde een studie Wijsbegeerte & Spiritualiteit aan de VU, deed twee beroepsopleidingen rond zingeving en levensloopontwikkeling en bereidde me voor op persoonlijk ondernemerschap. Het werd een maatschap samen met vier andere zingevingscoaches, ons instituut voor Biografische Storytelling.

Zeven inspirerende jaren leerden me hoe zin geven aan je verhaal in de praktijk werkt. Terugkerende scholing aan de International School of Storytelling maakte het geheel compleet: ik vond parallellen tussen oeroude verhalen en mythen enerzijds en eigentijdse ervaringsverhalen anderzijds. Met beelden en metaforen zin geven aan je leven; ik ben dit scherper gaan zien na een oogongeval dat mijn (ge)zicht veranderde. Het bracht me een gevoeligheid voor alle kleurschakeringen tussen zwart en wit, een verder reiken dan de grijstinten die zich op het eerste gezicht vertonen. Hierbij kwam mijn oude lijfspreuk uit Le Petit Prince in een ander daglicht te staan, met een hernieuwd appèl: de essentie – die onzichtbaar is voor het oog – gaan zien met het hart.

Bij dit alles prijs ik me gelukkig met een man en drie volwassen kinderen. Regelmatig word ik door hun humor en relativeringsvermogen fijntjes op mijn plek gezet.

20181205-L1005698

Over Franca: 

Verbinding is mijn levensmotto. De verbinding tussen mensen gaat voor mij over onderling geven en nemen. Dynamisch, nooit stilstaand, als een heen-en-weer-beweging die verloopt volgens het patroon van een lemniscaat.

Zo werkt verbinding volgens mij ook tussen vorm en inhoud. Dit werd zichtbaar bij mijn studie industriële vormgeving in Delft en inzetbaar tijdens mijn lange loopbaan bij de bank. Heerlijk vond ik het om mens en organisatie te ontwikkelen, samen inhoudelijk de strategie vormgevend. Later, bij het opzetten van een eigen onderneming voor zelfredzaamheid van senioren kwam er een ander levensmotief bij: individuele autonomie versterken.

Omdat mijn levensloop terugkerende periodes van ziekzijn kent, weet ik dat je méér bent dan je ziekte en dat – mits de verbinding met de ziekte wordt aangegaan – je zelf je verhaal maakt. Ik geloof dat je, in welke situatie ook, regie kan nemen om het gezonde deel van lijf en geest aan te spreken. Dit leerde ik toen mijn eigen leven vormgeven, eigen keuzes maken niet vanzelfsprekend was. Ik ontdekte dat ik zèlf verantwoordelijk ben om mooie momenten te zien, te maken en te ervaren!

Ik zou mezelf geen kunstenaar noemen, hooguit in de keuken waar ik graag gerechten bereid om te delen aan tafels met vrienden. Maar mensen zeggen dat ik mijn levensverhaal met een artistieke vanzelfsprekendheid kan vertellen en daarmee (ex-)kankerpatiënten hun eigen kracht laat hervinden. Dat geeft mij zin in het leven

Over derden: 

We zoeken regelmatig naar mooie samenwerkingen, altijd met werkpartners met een eigen expertise. Dat is vaak met Anita Kruys, een vertrouwde collega van Annette. Samen zaten ze zeven jaar in een maatschap waaruit een nieuw concept voor biografische storytelling is ontstaan. Anita werkt zelfstandig vanuit haar eigen BurnoutCentrum in Bussum en is tevens coördinator van het geheugenhuis aldaar.

“Alleen als we onze waarnemingen samenvoegen krijgen we ‘de hele olifant’ in beeld”

Marja de Vries