Over ons

Ochtend, middag, avond — rood, geel, blauw — groeien, bloeien, verwelken — hoofd, hart, handen — kind, volwassene, oudere — opgaan, blinken, verzinken — verleden, heden, toekomst —

 

Alles wat in drieën komt…

brengt beweging. Omdat het midden de tegenstelling tussen de twee uitersten op wil heffen. Het verenigen, bemiddelen of verzoenen vanuit zo’n middenpositie is buitengewoon fascinerend, vindt Annette Filippo. Als initiatiefnemer en oprichter van SprekendJij zoekt ze graag naar samenwerking, vaak met Franca Blomjous maar ook met andere professionals. Altijd om het onderzoeken, ontwikkelen en organiseren naar een next level te brengen, daar waar 1+1 zomaar 3 kan worden.

portretfoto bijgesn.2

Over Annette:

Na een vervullende loopbaan rond klantencontact, communicatietrainingen en (Franse taal-) onderwijs zei ik het werknemerschap definitief vaarwel. Ik was halverwege de 40 en moest iets met mijn onbedaarlijke benieuwd-zijn naar De Mens. Op onderzoek uit, antwoorden vinden op mijn oneindige vragen, weer studeren. Ik volgde een jaarcursus Wijsbegeerte & Spiritualiteit aan de VU, deed twee vierjarige beroepsopleidingen rond zingeving en levensloopontwikkeling en bereidde me voor op persoonlijk ondernemerschap. Het werd een maatschap voor Biografische Storytelling samen met vier andere zingevingstherapeuten.

Zeven inspirerende jaren leerden me hoe zin geven aan je verhaal in de praktijk werkt. Terugkerende scholing aan de International School of Story-telling maakte het geheel compleet: ik ontdekte inspirerende parallellen tussen oeroude mythen en persoonlijke ervaringsverhalen. Met behulp van beelden en metaforen zin geven aan je leven; ik ben dit scherper gaan zien na een oogongeval dat mijn (ge)zicht veranderde. Het bracht me een gevoeligheid voor alle kleurschakeringen tussen zwart en wit, een verder reiken dan de grijstinten die zich op het eerste gezicht voordoen. Dit zette mijn oude lijfspreuk uit Le Petit Prince in een nieuw daglicht: kijken met het hart om de voor het oog onzichtbare essentie te kunnen zien.

Bij dit alles prijs ik me gelukkig met een man en drie volwassen kinderen. Regelmatig word ik door hun humor en relativeringsvermogen fijntjes op mijn plek gezet.

20181205-L1005698

Over Franca: 

Verbinding is mijn levensmotto. De verbinding tussen mensen gaat voor mij over onderling geven en nemen, in gelijkwaardigheid. Dynamisch, nooit stilstaand, als een heen-en-weer-beweging die verloopt langs de lijnen van een Lemniscaat.

Zo werkt verbinding volgens mij ook tussen vorm en inhoud. Dit werd zichtbaar bij mijn studie industriële vormgeving in Delft en inzetbaar tijdens mijn lange loopbaan bij de bank. Heerlijk vond ik het om mens en organisatie te ontwikkelen; samen de strategie uit te zetten en uit te voeren. Later, bij het opzetten van een eigen onderneming voor zelfredzaamheid van senioren, werd er een ander bestaand levensmotief manifest: individuele autonomie versterken.

Omdat mijn levensloop terugkerende periodes van ziekzijn kent, weet ik dat je méér bent dan je ziekte. Dit leerde ik toen het niet vanzelfsprekend was om mijn eigen leven vorm te geven en eigen keuzes te maken. Door de verbinding met mijn ziekte aan te gaan merkte ik dat je zelf je verhaal kunt blijven maken. Ik geloof dat je, in welke situatie ook, regie kan nemen om het gezonde deel van lijf en geest aan te spreken. Dat ik zélf verantwoordelijk ben om mooie momenten te zien, te maken en te ervaren. Ik voel me gezegend met een man die me hierin aanspoort en ondersteunt.

Ik zou mezelf geen kunstenaar noemen, hooguit in de keuken waar ik graag gerechten bereid om te delen aan tafels met vrienden. Maar mensen zeggen dat ik mijn levensverhaal met een artistieke vanzelfsprekendheid kan vertellen en daarmee (ex-)kankerpatiënten hun eigen kracht laat hervinden. Dat geeft mij zin in het leven.

Over derden: 

We zoeken regelmatig naar zinvolle samenwerkingen, altijd met werkpartners met een eigen expertise. Dat kan zijn met collega’s uit de BOB, de beroepsvereniging waar Annette al jaren lid van is of met andere professionals.

Mocht je zin in een gemeenschappelijk project hebben neem dan contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek!

“Alleen als we onze waarnemingen samenvoegen krijgen we ‘de hele olifant’ in beeld”

Marja de Vries