Vroeger was de kerk of basiliek het monumentale hart van een dorpsgemeenschap. Hoog boven alles uit stekend wees het de weg naar het centrum. Dat is nog goed te zien als je door Frankrijk reist. Handig als je wat wilt drinken of eten want naast het ‘godshuis’ zit altijd wel een café met een voorraad wijn en een bakker met verse broden.

 

Hier moet ik aan denken als ik in Galicië ben, op weg naar de oude vuurtoren La Torre de Hércules. Ik loop langs massieve flatgebouwen en constateer hoe woongemeenschappen anno nu worden opgezet. De bedoeling om zo veel mogelijk mensen te huisvesten maakt dat slechts enkele ramen uitzicht bieden op de Atlantische Oceaan. Tussen de betonnen huizen is geen kerk, geen kroeg, geen bakker te bekennen; de enige ontmoetingsplek die ik zie is….la Farmacia! Is dat het warm kloppende centrum waar deze wijkbewoners behoefte aan hebben?

 

Zijn geneesmiddelen onze hoop in bange dagen geworden, ons wijn en brood dat leven brengt? Ik denk hierover na terwijl ik de vuurtoren beklim en onder mij de Atlantico bewonder; bruisend en kolkend breken de eindeloos aanrollende golven op de rotsen. Omringd door zoveel vitaliteit moet een mens zich wel gezond gaan voelen, of op zijn minst verfrist, zo meen ik. Bij mij wordt er in ieder geval iets gewekt bij dit ritme, deze energie; allerlei verhalen en vragen borrelen op. Wat als we nou es uit die flats zouden komen en elkaar onder de vuurtoren ontmoetten, gewoon op het gras of bij het mozaïek van de windroos? Hoe zou het zijn als we onze verhalen met elkaar deelden, met een fles Rioja erbij en een goed stuk brood? Zouden we dan misschien, na elkaar beluisterd te hebben, anders gaan samen-leven? En zouden we misschien met minder farmacias toe kunnen?

 

Als ik de volgende dag in Santiago de Compostela ben, bezoek ik de foto-expositie I am Light. Ik kijk naar een bonte verzameling portretten van camino-gangers. Wat me raakt is het licht dat van hun gezichten afstraalt, alsof hun ogen geheel gericht zijn op………tja, op wat precies? Op een brandend innerlijk kompas? Een lichtgevend baken?  Ik verbeeld me dat ze daar graag over willen vertellen. Zouden ze op hun terugweg langs Hercules’ vuurtoren kunnen lopen? I am light zou een uitstekende titel zijn voor het event dat ik daar al voor me zie…