Een interview met de tegendraadse psychiater en hoogleraar Damiaan Denys in de kerstspecial van het FD Persoonlijk. Ik ben het lang niet altijd met hem eens maar markeer met een vette stift de passage waarin hij zegt:

 

“Ik vind dat we moeten afleren om lijden meteen als een probleem te zien. Lijden vertelt ons iets over het leven. Een psychiater of psycholoog probeert op een externe manier daar betekenis aan te geven, zodat je het in het leven kunt incorporeren. Dat zouden we veel meer zelf moeten doen. Ga op zoek naar literatuur en kunst, voer gesprekken met vrienden en stel je de vraag hoe je er betekenis aan kunt geven. Pas als dat allemaal niet lukt, doordat het lijden te groot is, moet je de stap naar een professional zetten”    

 

Ben ik het hier dan helemaal mee eens? Voor een groot deel wel. Het praten met vrienden – via literatuur en kunst! – is een heel goed idee. Alleen is het lang niet altijd toereikend, helaas. In dat geval is een ervaren professional op het gebied van zingeving en levensverhalen een betere optie. Vooral wanneer die geoefend is in luisteren en de juiste vraag weet te stellen, passend bij je levensfase! Mijn devies zou dan ook zijn:

Lijd niet te lang alleen, leid altijd jouw unieke leven en kies zelf de bij jou passende professional. Dat hoeft niet altijd een psychiater of psycholoog te zijn, zeker niet als jij je eigen moment kiest

 

Het hele interview lezen? Klik op de titel van het interview